Jinekomastiye Neler Sebep Olabilir

 Jinekomasti erkeklerin meme büyümesine ve feminen göğüs yapısına sahip olmasıdır. Bir çok erkekte bu durum utanmaya ve güvensizliğe neden olabilir. Jinekomastiye sahip bir çok kişi bunu
 gizlemeye çalışırlar.

 Jinekomasti erkklerin vücudunun aşırı oranda östrojen yani kadın hormonu sergiledikleri dönemlerde ortaya çıkabilir. Bu hormonal dalgalanmalar özellikle ergenlik dönemind eortaya çıkar.
 Araştırmalara göre ergenlik döneminde ki çocukların %69'u jinekomasti çekmektedir. Ancak bu vakalar yine uluslar araştımalar göstermiştirki erggenlik döneminde tedavi yada ergenlik döenminin ardından %75'e kadar düzelme göstermiştir.
 Anca ergenlik döneminde jinekomasti sorunun çeken bir çok çocuk için bu çok büyük bir sıkıntı olabilir hatta hayatının geri kalanını etkileyebilir. Sosyal hayattan uzkalaşma kendinden utanma, alay konusu edinme gibi bir çok depresif sıkıntıya nedenolabilir. Unutmamak gerekir ki çocuklarımız bu dönemd eoldukça savunmasızdır.
 ve ebeveynler olarak onalara büyük destek vermeyeli yanlarında olduğumuzu göstermeliyiz.

 Hormon düzeylerinde büyüme ile geçici değişikliklerin neden olduğu jinekomasti genellikle altı ay ile iki yıl arasında tek başına kaybolur. ancak bazende  Bazen ergenlik döneminde gelişen jinekomasti, iki yılı aşkın süreyle devam eder ve persistan pubertal jinekomasti olarak adlandırılır.



 Bazı tıbbi sorunlar jinekomastiye neden olabilir


 Malnütrisyon yani kötü veya yetersiz beslenme: Böyle durumlar jinekomastiyi tetikleyebilir. Bazı gıdalarda fazladan östrojen hormonu vardır. Bu gıdaların fazla tüketilmeside etkili olabilir.

 Karaciğer sirozu: Benzer şekilde bu hastalıkta hormonal dengeyi etkilediği için jinekomastiye sebep olabilir.

 Erkekte cinsel organ sorunları: Testesteron hormanlarının azalmasına ve nispeten östrojen hormaonunun fazla gelemsine sebep olabilir. Bu bozukluklar, Klinefelter sendromu gibi genetik olabilir veya travma, enfeksiyon, kan akışının azalması veya yaşlanma nedeniyle edinilebilir.  Testiküler kanserler jinekomasti yol açan hormonlar da salabilirler.


 Bazı kronik rahatsızlıklar: kronik böbrek yetmezliği ve hipertiroidizmdir.  Nadiren, testis tümörleri dışındaki kanserler jinekomastiye neden olabilecek hormonlar üretebilir.


 İlaçların yan etkileri jinekomastiye sebep olabilir.


 Anti-androjenik aktiviteye sahip bir diüretik olan spironolakton ( Aldakton );
Hipertansiyon tedavisinde kullanılan kalsiyum kanal blokerleri ( nifedipin [ Procardia ve diğerleri ]);
Hipertansiyon için ACE inhibitörü ilaçlar ( kaptopril [ Capoten ], enalapril [ Vasotec ]);
Bazı antibiyotikler (örneğin, izoniazid , ketokonazol [ Nizoral , Extina , Xolegel , Kurik ] ve metronidazol [ Flagyl ]);
Anti-ülser ilaçları ( ranitidin [ Zantac ], simetidin [ Tagamet ] ve omeprazol [ Prilosec ]);
Prostat kanseri için anti- androjen veya östrojen terapileri;
Metildopa ( Aldomet );


Psödoikomastiye veya bazı durumlarda gerçek jinekomasti'ye yol açan yağ dağılımına neden olabilen, HIV hastalığına yönelik son derece aktif anti-retroviral tedavi

•  digitoksin;
•  Diazepam ( Valium );
•  Taciz ilaçları (örneğin, alkol, esrar , eroin)
•  Lavanta yağı ve çay ağacı yağı , cilt bakım ürünlerinde kullanıldığında jinekomasti ile ilişkilendirilmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ergenlikte Jinekomasti

Jinekomasti Nedir? Ne değildir.

Jinekomasti Ameliyatı SSK SGK ve Sigorta