Jinekomasti Nedir? Ne değildir.

Jinekomasti erkeklerde göğüs bezlerinin genişlemesi yada erkeklerde meme büyümesi diye geçer. Anca tüm göğüs büyümeleri bir jinekomasti vakası değildir. Obezite veya  başka bazı olaylara göre göğüs büyemesi gerçekleşebilir. Bu yüzden ismi biraz kısaltıp jinekomastinin latinceden gelen anlam karşılığı ile jinekomastiyi erkeklerde kadınsı meme büyemesi olarak tanımlayabiliriz.

Jinekomasti, erkek göğüs bez dokusunun genişlemesidir.  Bebeklik, ergenlik ve yaşlı erkeklerde, jinekomasti yaygın olabilir.  Jinekomasti, obez erkeklerin meme bölgelerinde yağ birikintilerinin varlığına işaret eden psödogynekomasti veya lipomastiden ayırt edilmelidir
Gerçek jinekomasti glandüler veya meme dokusunun büyümesi sonucu ortaya çıkar ve erkeklerde çok az miktarda bulunur.  Jinekomasti, erkek memenin tıbbi değerlendirmesinin en yaygın sebebidir.

Jinekomasti NE zaman Ortaya Çıkar?


 Jinekomasti genellikle büyüme çağında çocuklarda bebeklikte ve ergenlik döneminde ortaya çıkabilir. Anca en  sıklıkla görülen durum ergenlik dönemidir. Bununla birlikte yaşlanmaya bağlıda jinekomasti sıklıkla ortaya çıkabilir.


 Jinekomasti, östrojen düzeyleri (kadın hormonları) androjen seviyelerine göre (erkek hormonları) arttığı hormon düzeylerinde bir dengesizlikten kaynaklanmaktadır.  Normal büyüyen bebeklerde ve pubertal oğlanlarda zamanla kendi kendine bulu- nan jinekomasti fizyolojik jinekomasti olarak bilinir.

 Erkek veya dişi olmak üzere tüm bireyler hem kadın hormonlara (östrojen) hem de erkek hormonlarına (androjenlere) sahiptir.  Ergenlik döneminde, bu hormonların seviyeleri dalgalanabilir ve farklı seviyelerde yükselebilir, östrojen konsantrasyonunun nispeten yüksek olduğu geçici bir duruma neden olur.  Normal ergenlerde jinekomastinin prevalansı ile ilgili araştırmalar, ergen erkeklerin prevalans tahminleri% 4 gibi düşük ve% 69 gibi yüksek oranda farklı sonuçlar vermiştir.  Bu farklılıklar, muhtemelen normal olarak algıladıkları ve araştırmalarda incelenen erkek çocukların farklı yaşlarındaki farklılıklardan kaynaklanmaktadır.

 Hormon düzeylerinde büyüme ile geçici değişikliklerin neden olduğu jinekomasti genellikle altı ay ile iki yıl arasında tek başına kaybolur.  Bazen ergenlik döneminde gelişen jinekomasti, iki yılı aşkın süreyle devam eder ve persistan pubertal jinekomasti olarak adlandırılır.


  •  Jinekomasti erkeklik hormanlı yani androjenlere kıyasla, vücudun hormanal dengesizliğinden ötürü aşırı drecede östrojen hormonu yani kadın hormanları salgılamasından ötürü doğar.
  •  
  •  Yine jinekomasti çeşitli ilaçların kullanımı sonucu veya uyu.şturucu madde alımından ötürü ortaya çıkabilir.
  •  
  •  Jinekomastiye neden olabilecek bazı hastalıklarda mevcuttur. Bunlar başlıca hiper troidzm,  böbrek yetmezliği ve karaciğerin sirozudur.
  •  
  •  Jinekomastiyi tedavi etmek için ilaçlar ve cerrahi tedavi kullanılabilir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ergenlikte Jinekomasti

Jinekomasti Ameliyatı SSK SGK ve Sigorta