Jinekomasti Teşhisi ve Tedavisi

Jinekomasti'nin varlığından emin olmak için ve başka bir sorunun olup olmadığını öğrenmek için bir hastane ve doktora başvurmalısınız. Doktor jinekomastiye nedne olabilecek bir sağlık sorunu varsa bunu ortadan kaldırmak ve tedavi etmek için sizinle ilgilenebilir.







Jinekomasti nasıl teşhis edilir?



Jinekomasti'nin varlığının tanımı bir erkekte 0,5 meme dokusu büyümesidir. Jinekomasti genellikle mem başı ve çevresindeki dokunun büyümesi sonucu teşhis edilir.
Sadece yağ birkikim obeziten kaynaklanıyor olabilir bu jinekomasti olarak kabul edilmez.

Çoğu durumda, jinekomasti fiziksel muayene ile teşhis edilebilir. İlaç kullanımı dahil olmak üzere detaylı bir tıbbi geçmişe başvurulması önemlidir. Eğer bir kanser şüphesi varsa, bir mamografi bir sağlık uzmanı tarafından talep edilebilir.
 Bazı olgularda jinekomastinin nedeninin saptanmasına yardımcı olmak için daha ileri testler önerilebilir.  Bunlara karaciğer, böbrek ve tiroid fonksiyonlarını incelemek için kan testleri dahildir.  Bazı durumlarda kan dolaşımındaki hormon düzeylerinin ölçülmesi de önerilebilir.


Jinekomasti Tedavisi



Özellikle pubertal erkeklerdeki jinekomasti , genellikle yaklaşık altı ay içinde tek başına kaybolur, bu nedenle birçok durumda spesifik tedavi üzerinde gözlem yapılması tercih edilir.
Herhangi bir rahatsız edici ilacı durdurmak ve jinekomasti oluşturan altta yatan tıbbi durumların tedavisi de tedavinin temel dayanak noktalarıdır.

Jinekomasti sorununu özel olarak gidermek için tedaviler de mevcuttur, ancak etkinlikleri hakkında veri sınırlıdır ve jinekomasti tedavisinde ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından hiçbir şekilde onaylanmış hiçbir ilaç bulunmamaktadır.  Yara izi sıklıkla yaklaşık 12 ay sonra ortaya çıktığı için ilaçlar erken evrelerde jinekomastiyi azaltmada daha etkilidir.  Doku yaralandıktan sonra, ilaçların etkili olması muhtemel değildir ve cerrahi olarak çıkarılma tek olası tedavi yöntemidir.


Jinekomasti tedavisinde kullanılan ilaçlar şunları içerir:



Testosteron replasmanı, düşük testosteron seviyesindeki yaşlı erkeklerde etkili olmuştur, ancak normal seviyelerde erkek hormonu bulunan erkekler için etkili değildir.

Kromifen jinekomastisi.  6 aya kadar alınabilir.

Seçici östrojen reseptör modülatörü (SERM) tamoksifen ( Nolvadex ), jinekomastide meme hacmini düşürdüğünden bütün göğüs dokusunu tamamen ortadan kaldıramadığı gösterilmiştir.  Bu tür terapi sıklıkla ağır veya ağrılı jinekomasti için kullanılır.

Danazol testosteronun sentetik bir türevidir ve testosteronlarla östrojen sentezini azaltır.  LH ve FSH hormonlarının üretilmesi için cinsel organları yönlendiren maddelerin hipofiz sekresyonunu inhibe ederek çalışır.  Jinekomastiyi diğer ilaçlardan daha az kullanır.

Yorumlar

  1. Jinekomasti ameliyatı hormon dengesizliklerinden meydana geliyor. Spor ve diyet maalesef pek bir işe yaramıyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ergenlikte Jinekomasti

Jinekomasti Nedir? Ne değildir.

Jinekomasti Ameliyatı SSK SGK ve Sigorta